Головна
Реєстрація
Вхід
Субота
20.04.2024
13:51
Вітаю Вас Гость | RSS

Меню

Міні-чат

Статистика

Онлайн пассажиров всего: 1
Гостей: 1
Пассажиров: 0

  
Головна » 2010 » Травень » 5 » Дитячі залізниці розпочали новий сезон
18:32
Дитячі залізниці розпочали новий сезон

 У перші дні травня новий сезон розпочали чотири дитячі залізниці: Дніпропетровська, Донецька, Львівська та Харківська.

Для Харківської дитячої залізниці це ювілейний вже 70-й сезон. У його відкритті взяли участь начальник Південної залізниці Віктор Остапчук, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Володимир Бабаєв. Після урочистого відкриття руху з ранку і до вечора на сцені біля станції Парк виступали творчі колективи Центрального будинку науки і техніки Південної залізниці та міста, які співали пісні, танцювали та проводили з дітьми цікаві вікторини та конкурси.

Харківська дитяча залізниця «Мала Південна» відкрита 8 листопада 1940 року. Під час Великої Вітчизняної війни Мала Південна була повністю зруйнована. Рух поїздів на Малій Південній традиційно відкривається 1 травня і триває до кінця жовтня. Загальна протяжність шляхів — 3,6 км. Діють дві станції — Парк і Лісопарк, а також зупиночна платформа «Меморіал».

До початку цьогорічного сезону для найменших пасажирів був збудований ігровий майданчик, встановлена нова сучасна система відео спостереження, створено музей історії Харківської дитячої залізниці.

1 травня розпочала новий сезон роботи також і Дніпропетровська дитяча залізниця. На відкритті були присутні голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул, заступник голови обласної ради Андрій Шипко, міський голова Іван Куліченко, начальник Придніпровської залізниці Олександр Момот та почесні гості.

Начальниками змін були здані рапорти, а усім відмінникам навчання Олександр Момот вручив подяки за активну участь у житті Дніпропетровської дитячої залізниці. Після урочистої церемонії гості оглянули навчальні приміщення дитячої залізниці та разом з дітьми проїхали у святковому потязі.

Дніпропетровська дитяча залізниця створена у 1936 році. Її структура базується на дитячому самоврядуванні і вона є відособленим підрозділом ДП „Придніпровська залізниця”. Мала залізниця призначена здійснювати професійну орієнтацію і підготовку молоді та учнів шкіл за робітничими професіями залізничного транспорту. Для 700 юних залізничників із м. Дніпропетровська та області теоретичне навчання проходить приблизно у 60 гуртках на базі шкіл міста, області та у приміщенні вокзалу дитячої залізниці.

З травня до кінця жовтня на Малій залізниці відбувається рух поїздів. Розпочинається сезон з практики юних залізничників, які під контролем інструкторів працюють на посадах машиніста та помічника машиніста локомотива, начальника та провідника пасажирського поїзда, контролера-ревізора, чергового стрілочного поста, монтера колії, а також начальника та чергового по залізничній станції. Учні першого року навчання наприкінці практики отримують посвідчення юного залізничника, яке надає право безкоштовного проїзду у приміському сполученні на Придніпровській залізниці.

Донецька дитяча залізницярозпочала 38-й сезон.
Мала дорога в травні працюватиме у вихідн і , а впродовж літа — з четверга по неділю. Перший рейс — о 10:20, останній — о 16:50. Загалом у будній день здійснюється 6 рейсів, а у вихідні — 9 рейсів.
       Донецька дитяча залізниця вперше розпочала свою роботу 19 травня 1972 року . В она знаходиться в парку ім. Ленінського комсомолу. К урсує локомотив із чотирма вагонами. Пасажири можуть здійснити 25-хвилинну поїздку за маршрутом ст. Піонерська — ст. Шахтарська. Протяжність маршруту — 2,1 км. У 2009 році Донецька дитяча залізниця перевезла 7700 пасажирів.
       До літньої практики допущено 1100 дітей — учнів 5-11 класів загальноосвітніх шкіл Донецька, Макіївки та Ясинуватої. Станції Піонерська й Шахтарська оснащені необхідним технічним устаткуванням, там майбутні залізничники навчаються майстерності машиністів, колійників, вагонників, провідників, чергових по станції й набувають навичок з інших спеціальностей.
       Дитяча залізниця нараховує 79 гуртків у загальноосвітніх школах і чотири факультативи на самій залізниці: краєзнавчий, театральний, «умілі руки» та комп'ютерний. Діти навчаються за спеціальними комп'ютерними програмами: це загальноосвітній курс, колійне, локомотивне й господарство руху, історія та розвиток залізничного транспорту.

Львівська дитяча залізниця відкри ла 59-й сезон . 2 травня на станції Сонячна Львівської дитячої залізниці урочисто відкриват о рух поїздів. Юні залізничники довго і ретельно готувалися до цього важливого дня, вчилися, проходили інструктажі, складали іспити і навіть змагалися у конкурсах, щоб зайняти своє робоче місце під час першого рейсу 59 сезону.

Цьогоріч дітям довелося чимало попрацювати, адже визначали «святкову зміну» за допомогою конкурсів «Найрозумніший юний залізничник» та «Брейн-ринг». За підсумками змагань стало зрозуміло, що у перший рейс поїзд «Вітерець» поведе учень 8-го класу 65-ї львівської школи Володимир Литвин, якому допомагатимуть помічник машиніста Ростислав Зубко, черговий по відправленню Андрій Сірий та старший черговий стрілочного поста Володимир Хомин. А найрозумніший юний залізничник, учень 7 класу 86-ї львівської школи Олександр Архипов буде черговим по станції.

Загалом до практичних занять у цьому сезоні приступили понад 500 діток, які підтвердили, що справді хочуть спробувати себе у ролі машиністів, стрілочників, ревізорів, начальників станцій, чергових по станції, провідників чи помічників машиністів. У 2009 році в гуртках «Юний залізничник» на базі Львівської дитячої залізниці займалися понад 700 дітей з 21 школи Львова. Заняття уже звично проводять п’ятеро досвідчених керівників гуртків.

Щороку зацікавленість школярів професією залізничника лише зростає, а охочих займатися у гуртках більшає. На дитячій залізниці кажуть, що після того, як вони почали ще й проводити різноманітні ігри та конкурси, діти не лише самі активніше займаються у гуртках, але й «рекламують» дитячу залізницю у своїх школах . Цього року Львівська дитяча залізниця працюватиме за таким графіком: у травні та вересні поїзд «Вітерець» курсуватиме щонеділі з 12:00 до 16:00, а протягом літніх місяців можна буде проїхатися маленьким поїздом у середу – із 12:00 до 16:00, а в суботу, неділю та святкові дні – із 12:00 до 16:30.

У минулому сезоні юні львівські залізничник перевезли понад 19 тисяч пасажирів (10   600 дорослих, 8,5 тисяч дітей та майже 10 тисяч дітей до 5 років, які їздили з «Вітерцем» безкоштовно). За сезон Львівська дитяча залізниця заробила 44   600 грн.  

У рік заснування Львівської дитячої залізниці (1951 р.) у її складі було три станції та локомотивне депо. Протяжність дороги становила майже два кілометри. Із того часу і дотепер вона залишається одним з улюблених місць відпочинку не тільки дітей, але й дорослих. До того ж вона – своєрідна візитівка Львова. А в 1976 році через реконструкцію вулиці Стрийської довжину дитячої залізниці довелося скоротити до 1200 метрів і залишити тільки дві станції – Паркову і Сонячну. Саме за цим маршрутом і курсує нині потяг «Вітерець».   За роки свого існування Львівська дитяча залізниця виховала майже 35 тисяч юних залізничників, які часто і подальшу свою долю пов’язували з великими магістралями.

Переглядів: 533 | Додав: railroadersclub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Форма входу

Пошук

Календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Залізниці України

Сайт існує

railroadersclub © 2024
Використовуються технології uCoz